IKLAN KORAHMAH & IKIMFM

Monday, August 15, 2011

Ramadhan bulan penuh kerahmatan

RAMADAN menawarkan pelbagai tawaran dan ganjaran untuk mereka yang beriman. Sebab itu Ramadan dikenali sebagai bulan ibadah iaitu hanya mereka yang beriman tahu menghargai akan kelebihan Ramadan.
Justeru, mereka mempertingkatkan amalan baik mereka seperti bersedekah, tarawih, qiamullail, membaca al-Quran, berzikir dan pelbagai amalan baik yang lain pada bulan mulia ini.
Pada hakikatnya, persiapan material pada bulan Ramadan ini bukan sekadar untuk membe
li pakaian baru atau bekal perjalanan pulang ke kampung atau juga untuk membeli kuih-muih Aidilfitri. Lebih penting daripada itu ialah membuat kebajikan dengan bersedekah. Imam al-Tarmizi meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w. pernah ditanya: �Sedekah apakah yang paling utama?� Baginda menjawab, �Seutama-utamanya sedekah adalah di bulan Ramadan.�
Rasulullah s.a.w., pada bulan Ramadan ini sangat dermawan dan pemurah. Sesuai dengan bulan Ramadan yang mulia ini, kita disaran agar memperbanyakkan sedekah walaupun sekadar sebiji kurma ataupun seteguk air.
Islam memandang harta adalah milik Allah yang hanya diamanahkan kepada kita untuk digunakan dan diurus secara bijaksana meskipun ia merupakan hasil keringat sendiri pastinya bukan sebagai hak mutlak kita.
Kesempatan inilah yang seharusnya
diraih oleh mereka yang berkemampuan untuk bersedekah, khususnya pada bulan Ramadan kerana dijanjikan pahala yang berlipat ganda. Maka rebutlah peluang yang hanya tinggal beberapa hari lagi untuk kita mempertingkatkan amalan kita. Kepada mereka yang ingin menyumbang (infaq) untuk menambah tabungan pembinaan bangunan yang masih memerlukan RM 1 juta lagi untuk disiapkan. Sekiranya tuan/puan ingin berinfaq dengan cek bolehlah menulis atas nama "SEK REN AGAMA SERI MELATI" seperti cek yang tertera di atas. Serahkan cek tersebut kepada Guru Besar En Ishak Osman Tel pejabat 04-9381289 atau hp:012-5672603.

Dan belanjakanlah (dermakanlah) sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada kamu sebelum seseorang dari kamu sampai ajal maut kepadanya, (kalau tidak) maka ia (pada saat itu) akan merayu dengan katanya: ” Wahai Tuhanku! Alangkah baiknya kalau Engkau lambatkan kedatangan ajal matiku – ke suatu masa yang sedikit sahaja lagi, supaya aku dapat bersedekah dan dapat pula aku menjadi dari orang-orang yang soleh “.

Surat Al-Munafiqun: Ayat 10


Gambar diambil pada 14/8/2011.
Alhamdulillah..hampir 90% dinding telah siap manakala kerja seterusnya adalah membina bumbung dan perparitan keliling bangunan.


No comments:

Post a Comment